Het belang van de
patiënt en mantelzorger als team

Patiënten en mantelzorgers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet enkel als patiënt heb je bezorgdheden, noden en vragen over je zorg, ook als mantelzorger kan je met dezelfde kwesties worstelen.

Voor jou, de persoon die kanker heeft, betekent het hebben van een mantelzorger aan je zijde meer dan alleen praktische hulp. Het gaat erom dat je iemand hebt die begrijpt wat je doormaakt en die er voor je is op de moeilijke momenten. Kanker kan overweldigend zijn en een mantelzorger die zowel fysieke als emotionele steun biedt, kan echt het verschil maken.

Als mantelzorger kan je rol uitdagend zijn, maar het heeft ook een grote impact. Jouw steun betekent heel veel voor je naaste. Je speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van je naaste die de uitdagingen van kanker het hoofd biedt; je kan een luisterend oor bieden, begrip te tonen voor de emotionele ups en downs die de patiënt mogelijks ervaart. Als mantelzorger ben je ook vaak betrokken bij het vastleggen van afspraken met zorgverleners en verleen je andere praktische hulp, zoals het verzorgen van maaltijden, hulp bieden bij dagelijkse activiteiten en symptoombestrijding voor de patiënt.

Voor jullie beiden kan de ziekte op sommige momenten zwaar doorwegen. Het is dan ook belangrijk dat jullie een hecht team vormen en zo goed mogelijk proberen samen te werken. Door een ondersteunend netwerk te creëren, kunnen jullie samen de uitdagingen van kanker aan.

In de onderstaande video vertelt professor Laurel Northouse uit de Verenigde Staten over het belang van wederzijdse ondersteuning tussen patiënten en mantelzorgers.

Als team vertrouwen jullie allebei op elkaar voor steun, zowel fysiek als emotioneel. Samen dragen jullie bij aan elkaars welzijn door de lasten en zorgen te delen. De ziekte kan jullie band sterker maken.

Als persoon met kanker en mantelzorger vullen jullie elkaar aan op manieren zoals enkel jullie dat kunnen. Je kent je eigen lichaam het best en je kan belangrijke informatie over pijn en andere symptomen delen met je mantelzorger en andere hulpverleners. Tegelijkertijd speelt de mantelzorger een grote rol door emotionele steun te geven, te helpen met dagelijkse dingen en vaak als een soort 'tussenpersoon' tussen de persoon met kanker en de dokters te fungeren.

Goede communicatie tussen jullie twee is hierbij belangrijk. Het praten over gevoelens, zorgen en verwachtingen zorgt ervoor dat jullie elkaar beter begrijpen en samen betere beslissingen kunnen nemen over eventuele verdere behandelingen en het gehele zorgplan. Zo’n goede communicatie en samenwerking tussen jullie beiden resulteert niet alleen in beter fysiek welzijn, maar ook in emotionele veerkracht, waardoor jullie samen beter met de ziekte kunnen omgaan.

Ook de gevoelens van jullie beiden zijn nauw met elkaar verbonden. De ups en downs van de ziekte beïnvloeden jullie mentale en emotionele welzijn. Het is heel belangrijk om de emotionele behoeften van jezelf en de ander op te merken en daar aandacht aan te besteden. Dit is de sleutel om jullie allebei gezond te houden en te voorkomen dat een van jullie overweldigd raakt.