Het DIAdIC project

"DIAdIC" is de naam van een onderzoeksproject dat manieren onderzoekt om mensen met gevorderde kanker en hun familieleden te helpen. Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie. Wanneer bij iemand kanker wordt vastgesteld, heeft dat niet alleen gevolgen voor de persoon met de ziekte, maar ook voor het familielid dat voor hem of haar zorgt. Het krijgen van de juiste emotionele ondersteuning kan echt een positieve impact hebben op het leven van zowel de persoon met kanker als hun mantelzorger. Het doel van dit internationale project is om te kijken welke ondersteuningsprogramma's werken in verschillende Europese landen. Door dit te bestuderen kunnen we betere manieren vinden om de kwaliteit van leven voor zowel de persoon met kanker als zijn of haar mantelzorger te verbeteren.

Hoe is het idee voor DIAdIC ontstaan?

Een paar experts in palliatieve zorg, onder leiding van professor Peter Hudson uit Australië en professor Joachim Cohen uit België, zagen via het Horizon 2020-programma van de Europese Unie een kans om een plan voor te stellen om het leven beter te maken voor mensen met kanker en hun mantelzorgers. Ze bouwen voort op het onderzoek van professor Laurel Northouse en haar team aan de University of Michigan School of Nursing, die het oorspronkelijke FOCUS-programma bedachten. Voor FOCUS+ en iFOCUS hebben ze elementen van het oorspronkelijke FOCUS-programma aangepast om ervoor te zorgen dat deze programma's beter geschikt zijn voor de Europese bevolking en de gezondheidszorg in zes specifieke landen, namelijk België, Nederland, Italië, Denemarken, Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Een groot voordeel van het DIAdIC-project is dat het de patiënt en mantelzorger als een team behandelt. Het biedt hen persoonlijke ondersteuning naast de reguliere professionele zorg. In situaties waar er niet veel middelen zijn voor gezondheidszorg, zoals beperkte tijd van artsen en verpleegkundigen, is er maar zoveel ondersteuning die ze kunnen geven. Door de patiënt en de mantelzorger thuis samen te ondersteunen, hopen we het welzijn van families die te maken hebben met kanker te verbeteren.

- DIAdIC Coördinator, Prof. Joachim Cohen

Het DIAdIC-project heeft twee verschillende ondersteuningsmethoden ontwikkeld en uitgetest: een gesprek met een daarvoor speciaal opgeleide professional en een webprogramma die de patiënt en de mantelzorger thuis kunnen gebruiken. De inhoud van beide programma’s is volledig afgestemd op de behoeften van zowel patiënten als mantelzorgers en gaat onder andere in op:

  • Het verbeteren van de onderlinge communicatie in de familie

  • Het evalueren van problemen als hopeloosheid, angst en zorgen over de kanker en het verstrekken van gerichte informatie die deze problemen verlicht

  • Strategieën aanbieden om te helpen omgaan met stress in verband met de ziekte en mantelzorg

  • Het coachen in zelfzorgstrategieën voor het bestrijden van bepaalde psychosociale en fysieke symptomen die patiënten en hun mantelzorgers hebben

Met bijna 4 miljoen mensen in de EU die jaarlijks nieuw worden gediagnosticeerd met kanker, zal de impact van het project zeer groot zijn.

Resultaten van het project

De resultaten van het DIAdIC project worden momenteel verwerkt en zullen binnenkort beschikbaar zijn op deze website. Hou onze website dan ook goed in de gaten om op de hoogte te blijven!