Ondersteuningsvormen
FOCUS+ en iFOCUS

Patiënten met gevorderde kanker en hun naasten staan voor complexe uitdagingen die niet alleen fysiek, maar ook emotioneel een impact hebben. De confrontatie met de ziekte en het besef van beperkte behandelopties kunnen leiden tot angst, depressie en een gevoel van hulpeloosheid. Ondersteuning voor deze gevoelens biedt een waardevolle aanvulling op de medische zorg; Het leren omgaan met de ziekte, het bevorderen van communicatie tussen de patiënt en de mantelzorger, en het verstrekken van emotionele ondersteuning ... Door zo’n extra ondersteuning kan de kwaliteit van leven worden verbeterd en de last van de ziekte beter draagbaar worden.

DIAdIC is een internationaal onderzoeksproject in zes Europese landen dat twee soorten ondersteuningsprogramma's heeft ontwikkeld en getest voor mensen met kanker en hun mantelzorger. Beide programma's richten zich op het helpen van patiënten en mantelzorgers om samen met kanker om te gaan.

De eerste ondersteuningsvorm heet FOCUS+ waarbij een getrainde verpleegkundige drie gesprekken heeft met de patiënt en de mantelzorger samen. De tweede ondersteuningsvorm heet iFOCUS, waarbij de patiënt en de mantelzorger samen vier online webgebaseerde sessies kunnen volgen via de computer.

Beide ondersteuningsvormen richten zich op dezelfde vijf kernthema's (FOCUS als acroniem in het Engels):

1. Betrokkenheid van de familie ondersteunen (Family involvement)

2. Ondersteunen van vooruitzichten en zingeving (Outlook)

3. Omgaan met kanker (Coping)

4. Onzekerheid verminderen (Uncertainty)

5. Symptoombehandeling (Symptom management)

FOCUS+ 

FOCUS+ gaat door bij de patiënt en/of mantelzorger thuis en bestaat uit drie gesprekken: twee huisbezoeken en één sessie online. De drie sessies worden gegeven door een getrainde verpleegkundige over een periode van 12 weken.

Alle sessies worden door de verpleegkundige afgestemd op de behoeften van patiënten en mantelzorgers. Door rekening te houden met opmerkingen of vragen tijdens de sessies, kan de verpleegkundige specifieke informatie geven die de patiënt en mantelzorger nodig kunnen hebben, meer tijd besteden aan bepaalde thema's die van nut kunnen zijn of sommige thema's kunnen minimaal worden besproken als de patiënt of mantelzorger op een bepaald gebied geen hulp nodig hebben. Aan het begin van het programma ontvangen de deelnemers ook een FOCUS+ gids, een gedrukt boekje dat alle onderwerpen behandelt die tijdens de sessies aan bod kunnen komen, inclusief tips en oefeningen die patiënten en mantelzorgers samen kunnen uitproberen. De patiënt en mantelzorger kunnen tijdens en na elke sessie deze gids raadplegen.

Belangrijk: Je kan jammer genoeg niet langer deelnemen aan het FOCUS+ programma. Het FOCUS+ programma was een onderdeel van de DIAdIC studie, die geen deelnemers meer toelaat. We hebben wel een verkorte demoversie van iFOCUS beschikbaar om uit te proberen (zie hieronder)!

iFOCUS

iFOCUS is een online ondersteuningsvorm waartoe de persoon met kanker en de mantelzorger toegang hebben via een computer of laptop. Het programma bestaat uit vier sessies, die over een periode van 12 weken worden afgerond, waarbij de patiënt en de mantelzorger zij aan zij aan een computer zitten. iFOCUS biedt zowel de patiënt als de verzorger de mogelijkheid om informatie te krijgen en met elkaar te praten over dezelfde onderwerpen als het FOCUS+ programma, maar dan via een computer. iFOCUS biedt ook verschillende brochures, folders en verwijzingen naar andere nuttige bronnen. Het programma kan worden afgerond zonder de aanwezigheid van een verpleegkundige. Net als FOCUS+, stemt ook iFOCUS de informatie en programma-inhoud af op de deelnemers.

Gebruik de volgende gegevens om toegang te krijgen tot het programma:

Voor patiënten:

  • Email: ifocus.demo.nl-be.patient@esperity.com

  • Wachtwoord: demo

Voor mantelzorgers:

  • Email: ifocus-demo.nl-be.caregiver@esperity.com

  • Wachtwoord: demo

Jullie kunnen nu het iFocus programma zelf ervaren! We hebben een demoversie ontwikkeld waardoor je nu één van de 4 sessies kunt uitproberen.